Kugo´s topp nr 365
Rappgamtind 13. september 2012
  
  
 På ryggen til Rappgamtind ser Kent-Hugo mot Uløya der han en gang skal avslutte toppturprosjektet sitt. Alle foto©Jan R Olsen.
 

Ivrig fjellmann fortsetter sin ferd mot alle 666 1000-meters topper i Troms.

 

Kent-Hugo Norheim fra Laksvatn har en interesse utenom det vanlige. Han har satt seg som mål å gå på alle topper i Troms fylke som er over 1000 meter. 

 

- Rappgamtind blir nr 365, hvis vi klarer det. Da er det bare 301 igjen, sier Kent-Hugo før turen. Han har holdt på med prosjektet i flere år og det vil ta enda flere år før han blir ferdig. Men han plukker topper jevnt og trutt, og holder stø kurs mot den 665. og 666. som han planlegger å gjøre på Uløya.

 

Han har i mange år sett på Rappgamtind når han har kjørt forbi Rotsund. Den er ikke av de høyeste (1014 meter), men er svært karakteristisk fra den rette vinkelen. 

- Det må vel være den mest utilgjengelige toppen i Lyngen, mener han. Grunnen til det er at eneste mulighet å komme seg greit til foten av fjellet, er via båtskyss.

 

Vi har fått Torbjørn Berg til å kjøre oss over denne flotte torsdagen i september. For de eventyrlystne kan man ta seg ned en tilsynelatende ganske så bratt renne ned i Rappdalen fra skaret mellom Hattetind og Tverrbakktind. Men vår løsning er klart den enkleste.

 

Vi har på forhånd fått turbeskrivelsen fra Eivind Smeland, som var her med en turkompis i fjor. Han skriver i sin artikkel i Fjellvåken at Rappgam kommer av det samiske Rahpes, som betyr uveisom. Etter rapportene fra Eivind skulle det være en vanskelig parti på 650 meter. Vi kom oss relativt greit forbi, men litt klyving må man regne med. Men det er nok det beste å holde nordøstryggen hele veien, vil vi tro etter å ha gått ruta. Noen vil nok også foretrekke å bruke sikring i det ene partiet.

 

Over dette partiet, er det grei skuring oppover mot det flate skålformede fjellet og videre mot toppen der det er en liten varde. 2 timer og 50 minutter hefter vi til topps. Trolig ble Rappgamtind første gang besteget i 1957 av to engelskmenn som klatret opp sørveggen. På toppen er det kjempeutsikt i alle retninger.

 

- Tverrbakktind ser grei ut fra skaret der, mener Kent-Hugo. Han prøver å ta flere topper på samme tur, og Hattetind er en naturlig topp å ta sammen med Tverrbakktind. Mot sør ligger Stortind, og der er også flere topper på ryggen opp dit.

 

Godt vær er alfa og omega på toppturer i Lyngen, for utsikten er jo belønningen for slitet. Vi har vært heldige med været, og er godt fornøyd når vi setter oss i båten over Lyngenfjorden igjen. Rappgamtinden svarte til alle forventninger vi hadde, og frister til nye besøk.

 

Følg Kent-Hugos prosjekt på www.kugo.no

 

 Se video fra turen her! 
 Rappgamtind er andre fjell fra venstre og ligger godt avskjermet bak fjellene i vest.
  
  
 Her i midten. Nordøstryggen ned mot dalen og sjøen.
  
  
 Og her i karakteristisk profil fra Rotsund med Havnnes i forgrunnen.
  
  
 
 På vei over fjorden mot Støvelbreen og Reindalstind.
  
  
 Litt lengre sør ligger Vaggastind, der jeg var i sommer. Nordre Vaggastind til høyre, en av toppene som Kent-Hugo har vært på til nå.
  
  
 
  
  
 På vei opp ryggen.
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 Siste bit mot toppen.
  
  
 Kent-Hugo på sin 365. topp i prosjektet. Bak til høyre Tverrbakktind.
  
  
 
  
  
 
  
  
 På tilbaketuren tar vi en snarvei ned lia. Men her ville vi ikke gått opp pga at det ville vært blytungt å gått i mosen og lyngen i  motbakke. Ned derimot...
  
  
 
  
  
 
  
  
 Pinholeinspirert bilde med Rappgamryggen til venstre.
  
  
 Rappgamtind til høyre.
  
  
 Inn mot Spåkenes.
  
  
 
  
  
 

 

Lyngsalpanboka!

 

Bestill her!

 

 

 

 Nord-Troms-

kalenderen

2015

 

Bestill her!

 

 

  

Boka "Natur i Nord-Troms

NÅ KR 199,-

Bestill her!

 

 

POSTKORT FRA

KÅFJORD OG LYNGEN